Indringend oorlogsverhaal
Dit oorlogsboek begin al gelijk met een heftige scène in “de rozentuin” in Kamp Amersfoort. Hierdoor zit je gelijk volledig in het verhaal en het laat je tot het einde toe niet meer los.
Deze oorlogsroman wordt vanuit drie mensen verteld: Frans, Theo en Saskia. Boven elk hoofdstuk staat de naam van de persoon waarover het gaat maar het is één doorlopen verhaal.
Frans is een boerenzoon van zestien jaar die, samen met zijn broertje Cas, schillen voor de dieren moet ophalen bij kamp Amersfoort. Bijna dagelijks ziet hij de gruwelijkheden die zich daar afspelen.
Theo is, nadat hij naar een verzetsavond is mee geweest met een collega, gearresteerd en naar kamp Amersfoort gebracht. Hij schilt dagelijks de aardappelen voor de brute Duitsers. Daar ontmoet hij ook Frans.
Saskia heeft bij Frans op school gezeten en zijn bevriend met elkaar. Zij zit bij haar ouders thuis en omdat vader een nogal Joods uiterlijk heeft worden hij en zijn gezin er steeds van verdacht Joods te zijn. Zij is verliefd op Frans.
Alle drie de personages zien dat de gevangenen zo veel behoefte hebben aan nieuws van thuis en dus beginnen zijn met zijn drieën brieven te smokkelen van en naar het kamp. Met gevaar voor eigen leven wordt dit een steeds grotere operatie.
dit verhaal is zo indringend geschreven, de personages zo goed uitgewerkt dat je immens me voelt met Frans, Theo en Saskia, maar ook de mensen in het kamp. Bij het idee dat dit verhaal berust op de waarheid grijpt het nog meer naar de keel.
Het is meer dan het lezen waard.
Titel: Het meisje achter het prikkeldraad
Auteur: Imogen Matthews
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Aantal pagina’s 288