Hou jij ook zo van een lekker taartje of een vers gebakje? Dan is dit boek zeker iets voor jou. Het water loopt je in de mond tijdens dit prachtige verhaal.
We leren in dit boek twee sterke vrouwen kennen. Lisette Vigneau, een rijke vrouw woonachtig in het Parijs van 1870, ontmoet tijdens de bezetting door de Pruisen een jonge revolutionair, Théodore Fournier. Ze verlaat haar ouderlijk huis en alle rijkdom om bij hem te zijn. Ze vecht voor de minderbedeelden en begint uiteindelijk zelfs een kleine bakkerij.
De jonge Micheline Chartier probeert na de oorlog in 1946 voor haar twee zusjes, Noémie en Sylvie, te zorgen, aangezien ze beide ouders verloren heeft. Als de huurders van het restaurant onder hun flat vertrekken, verliest ze daarmee ook hun enige bron van inkomsten. Micheline gaat echter niet bij de pakken neerzitten en begint een opleiding tot banketbakker. Daar ontmoet ze Laurent, met wie ze samen een bakkerij onder hun flat begint.
Tussen de twee verhaallijnen door lees je af en toe een heerlijk recept uit het receptenboek van Lisette dat Nanette ( de koken van familie Vigneau ) haar leerde. Later zal Micheline hier haar voordeel mee behalen als zij de opleiding volgt tot banketbakker.
De schrijfster heeft een prachtige en beeldende schrijfstijl. Ze laat je met gemak meelopen door de straten van Parijs in 1870 en 1946. Beide perioden, gekenmerkt door oorlog, dreiging en de naoorlogse jaren, worden levensecht beschreven. Er is veel armoede en angst, maar ook liefdadigheid. Je ruikt de broden die met het weinige geld dat er is gebakken worden en uitgedeeld aan de arme inwoners van Parijs.
De verhaallijnen worden afwisselend verteld door Micheline en Lisette. Langzaam ontvouwen zich twee prachtige verhalen. De auteur neemt de tijd om de beide vrouwen op een mooie manier uit te werken. Je krijgt steeds meer sympathie voor hen en voelt hun strijd en vastberadenheid.
Dit boek is een heerlijke aanrader voor iedereen die van een goed verhaal houdt, vol met sterke vrouwen, historische context en heerlijke recepten. Het is een boek waar je in weg kunt dromen en tegelijkertijd kunt genieten van de rijke geuren en smaken van versgebakken lekkernijen.
Titel: Een bakkerij in Parijs
Auteur: Aimie K. Runyan
Uitgever: Uitgeverij de Fontein
Aantal pagina’s 352