Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Zolderkind van Lola Jaye.

Deze hartverscheurende roman heeft bij mij een blijvende indruk achter gelaten en ik kon het verhaal lange tijd gewoon niet loslaten.

Deze geschiedenis begint in 1903 waar wij Dikembe leren kennen. Een lief klein jongetje dat samen met zijn ouders een broers woont in Afrika. Hij is daar gelukkig en kent geen kwaad totdat hij witte overheersende mannen ontmoet. Als Dikembe’s vader vermoord wordt, geeft zijn moeder hem mee met een Rijke Engelsman. Meneer Richard verandert zijn naam in Celestine en biedt hem een prachtig huis en onderwijs aan. Alles lijkt te mooi om waar te zijn, maar eigenlijk wordt hij gebruikt om te pronken. Als Meneer Richard dan komt te overlijden verandert zijn leven op een vreselijke manier.

Het tweede verhaal vertelt over Lowra, een meisje dat op jonge leeftijd haar ouders verliest en op een zolderkamer opgesloten wordt. Zij vindt op die zolder een oude ketting en een pop. Ook staan er letters in de muur gekrast in een onbekende taal.

Jaren later gaat Lowra op onderzoek uit. Wat is er op die zolder gebeurd? Is zij de enige geweest die daar jaren gezeten heeft of was daar nog een kind die net als haar daar opgesloten zat?

De beide geschiedenissen wisselen elkaar regelmatig af. Lowra komt, samen met historicus Monty, steeds verder met haar onderzoek naar Celestine. De schrijfster neemt je op een bijzondere manier mee in het leven van de kleine jongen die zo veel mee heeft moeten maken maar steeds krachtig bleef en door vocht.

De beide personages worden vanuit de ik-vorm geschreven waardoor je nog meer één wordt met de kinderen die op zolder hebben gezeten. De schrijfster heeft deze geschiedenissen zo beeldend beschreven dat ik soms bijna tot tranen geroerd werd.

De twee heftige verhaallijnen die uiteindelijk op een prachtige manier samenkomen is een onverwacht mooi einde van een bijzonder boek.

Titel: Zolderkind
Auteur: Lola Jaye
Uitgever: AWBruna

Aantal pagina’s: 480

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.