Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Tijgerlelie – Marion Pauw

Een verhaal van veel onderhuidse spanning.  

Dit boek begint al gelijk met een sterke proloog waarin een dode vrouw wordt gevonden in de Pyreneeën. Wat is hier gebeurd in dit ijskoude en verlaten gebied?

Daarna gaat het verhaal naar het “nu” waarin wij Lili leren kennen. Zij is een ghostwriter en leidt een nogal eenzaam bestaan. Zij gebruikt antidepressiva en wil weinig met anderen te maken hebben. In haar verleden is er iets gebeurd wat zij nooit verwerkt heeft. Als een goede vriend uit haar verleden langs komt en de volgende dag zelfmoord pleegt, besluit zij de vriendengroep van zeventien jaar geleden te confronteren met het verleden.

In dit verhaal volg je de hoofdpersoon Lili vanuit twee verschillende tijdlijnen. Het heden en het verleden. Heel langzaam komen deze verhalen bij elkaar. Steeds worden er meer tipjes van de sluier opgelicht waardoor je begrip krijgt voor de fase waarin Lili nu zit.

Zij is zeventien jaar geleden met vijf huisgenoten naar de Pyreneeën gegaan om daar twee maanden op het hotel van haar familie te passen. Het hotel ligt erg afgelegen en in de wintermaanden komt daar niemand. Gas en water moet er dagelijks gecheckt worden. Eén van de huisgenoten besluit om op het allerlaatste moment een vriendin mee te nemen. De excentrieke Monica. Lili vertrouwt haar niet en de vriendengroep valt steeds meer uit elkaar. Op een avond gaat het helemaal mis met dramatische gevolgen.

Pauw hanteert een vlotte en meeslepende schrijfstijl met een volwassen taalgebruik. Haar vermogen om mij mee te nemen in een voortdurende onderhuidse spanning die gedurende het hele boek voelbaar blijft, is bewonderenswaardig. De gedetailleerde beschrijving van de sfeer in het hotel en de onderlinge spanning tussen de vrienden draagt bij aan de kracht van het verhaal.

Dit boek heeft mij van begin tot eind geboeid. Het originele verhaal is op een fantastische manier uitgewerkt door de schrijfster. De voortdurende spanning wordt subtiel opgebouwd, waarbij telkens kleine hints worden onthuld.

De langverwachte ontknoping wordt tot op het laatste moment uitgesteld, maar blijkt uiteindelijk zeer bevredigend en goed doordacht. Dit boek is een aanrader voor liefhebbers van meeslepende psychologische thrillers die tot het laatste moment in spanning gehouden willen worden.

Titel: Tijgerlelie
Auteur: Marion Pauw
Uitgever: Amboanthos uitgeverij
Aantal pagina’s: 350

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.