Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Split second – Caja Cazemier

Alles kan in een “split second” veranderen. 

In dit boek leren we de vriendelijke Thijs van 15 jaar kennen. Hij heeft een leuke vriendenkring, een baantje en een lieve vriendin. Als ze op een dag op het strand zitten en zijn zusje lastig gevallen wordt, komen Thijs en zijn vrienden voor haar op. Later komt Thijs opnieuw in aanraking met de vervelende jongens van het strand. Er ontstaat en vechtpartij en Thijs trekt een mes.

De gevolgen zijn verschrikkelijk. Ineens is hij een crimineel. Politie, jeugdgevangenis, reclassering, schaamte en schuldgevoel, hij is in een ander leven beland.

De schrijfster van dit boek heeft heel goed onderzoek gedaan naar de jongeren en hun gedrag. Veel van deze, soms nog kinderen, dragen op dit moment al messen bij zich. Je hoort er ook veel over in de media. Door haar vlotte manier van schrijven weet zij het verhaal ontzettend goed over te brengen en is het spannend en emotioneel tegelijk. Het verhaal wordt verteld in een snel tempo dat mij boeit en dwingt om door te lezen.

Cazemier neemt de tijd om het het personage Thijs goed neer te zetten maar ook de familie en vrienden om hem heen worden prachtig geschetst. De angst, schaamte, teleurstelling en boosheid van bijvoorbeeld zijn zusje Lotte is zo te begrijpen. Zij heeft niets gedaan maar wordt op school wel aangekeken op de daden van haar broer. Daarbij lees je ook over het grote verdriet en de angst van de ouders van Thijs tijdens het hele proces.

Hoe het afloopt met Thijs moet je zeker gaan lezen in dit duidelijk en eerlijk geschreven jeugdboek van Cazemier.

Titel: Split second
Auteur: Caja Cazemier
Uitgever: Ploegsma
Aantal pagina’s: 192

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.