Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Onze verloren harten – Celeste Ng

Hartverscheurende roman

Noah Gardner, ook wel Bird genoemd, woont samen met zijn vader in een studentenwijk. Zijn moeder, die van Aziatische afkomst is, is 3 jaar geleden gevlucht om Bird en zijn vader niet in gevaar te brengen. Al tien jaar lang krijgt China de schuld van economische instabiliteit in de VS.  Omdat vooral ouders en kinderen van Aziatische afkomst gevaar lopen om van elkaar gescheiden te worden moest de moeder van Bird weg. Maar dan ontvangt Bird een mysterieuze brief met alleen een cryptische tekening erop. Hij herkent zijn moeder hierin en gaat naar haar op zoek. 

Deel één van dit boek wordt geschreven vanuit de twaalf jarige Bird. Heel gedetailleerd lees je hoe hij de wereld om zich heen ervaart. Hij wordt gepest op school omdat hij anders is en ziet hoe zijn vader gebukt gaat onder het regiem van de overheid en het verdwijnen van zijn moeder. Hij ziet en voelt de dreiging wel maar is nog te jong om deze echt te begrijpen. Toch weet hij dat hij zijn moeder moet gaan zoeken. Langzaam komt hij er achter dat zij een onderdeel is van de opstand tegen de regering.

In het tweede deel word je meegenomen vanuit het gezichtspunt van moeder Margaret. Zij vertelt haar verhaal aan Bird. Zij wordt verliefd op Birds vader Ethan en zij schrijft graag gedichten. Als er een bundel van haar uitkomt wordt deze bijna niet verkocht. Maar terwijl de onderdrukking steeds dramatischere vormen aan neemt, en de niet Amerikanen steeds meer onder druk worden gezet, wordt er op een dag een zwarte vrouw doodgeschoten met een tekst van Margaret in haar handen. Langzaam worden de gedichten van haar hand steeds populairder in het verzet. En wordt het voor Margaret steeds gevaarlijker. Zij wordt bang dat haar kind bij haar weggehaald zal worden.

“dus voor ze hem weg kwamen halen, bent u zelf weggegaan. Margaret knikte zonder iets te zeggen. 

Dat die kinderen weggehaald werden om hun ouders het zwijgen op te leggen en dat het nieuws daar niet eens iets over zei. Dat iedereen zijn mond hield en deed alsof er niets aan de hand was of zei dat het hun verdiende loon was. Al die verscheurde gezinnen.”

Dat de schrijver zich heeft laten inspireren door zaken die echt gebeurd zijn zowel in het verleden als recent maakt het boek voor mij nog intenser. Er is namelijk een lange historie in de VS en elders van het weghalen van kinderen als middel om politieke controle uitoefenen.

Ik vond dit wederom een prachtig en hartverscheurende roman die je aan het denken zet en nog een hele tijd niet loslaat.

Titel: Onze verloren harten
Auteur: Celeste Ng
Uitgever: Signatuur
Aantal pagina’s: 365

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.