Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Niets is waar – Lisa Jewell

Niets is waar of toch wel? Tot de allerlaatste letter blijft het ongrijpbaar of de waarheid verteld wordt.

Tijdens haar verjaardagfeestje in een café ontmoet podcastmakers Alix Summers Josie Fair, die ook toevallig jarig is op dezelfde dag en van dezelfde leeftijd. Een paar dagen later komen ze elkaar weer tegen bij de school van Alix’ kinderen. Josie, die Alix’ podcast heeft beluisterd, deelt een boeiend verhaal met haar, bewerend dat ze op een cruciaal punt in haar leven staat. Alix stelt voor om eens met haar verder te praten en ontdekt dat Josie een opmerkelijke vrouw is met een turbulente achtergrond. Ondanks haar ongemakkelijke gevoel blijft Alix graven, en geleidelijk aan onthult Josie duistere geheimen. Zonder het te beseffen, dringt Josie steeds dieper door in Alix’ leven en huis.

Jewell brengt in dit verhaal twee totaal verschillende vrouwen samen. Toevallig zijn zij geboren op dezelfde dag in hetzelfde ziekenhuis, maar met heel verschillende achtergronden. Alix Summer, met haar ogenschijnlijk perfecte leven als podcaster in haar prachtige huis, en Josie, een vrouw uit een gezin met een verleden vol mishandeling, mislukking en andere narigheid.

Het is een vlot lezend boek door de afgewisseld met een Netflix-documentaire en podcast-fragmenten, en de korte hoofdstukken waarin het verhaal verteld wordt. Je voelt dat er vreselijke dingen zijn gebeurd, en heel langzaam krijg je een steeds duidelijker beeld van hoe het zou kunnen zijn geweest. De schrijfster weet het lang spannend en raadselachtig te houden.

De personages zijn geweldig goed uitgewerkt. Het leven van Alix is ​​lang niet zo glanzend als het op het eerste gezicht lijkt, en Josie is een ongrijpbare en soms enge vrouw. 

Maar wat is nu toch de waarheid? Dat moet je zeker zelf gaan lezen in deze gruwelijk goede psychologische thriller.

Titel: Niets is waar
Auteur: Lisa Jewell
Uitgever: AWBruna

Aantal pagina’s: 368

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.