Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Misbruikt – Corine Kuijper

De keerzijde van de filmindustrie.

Deze schrijfster biedt met haar aangrijpende roman een onthullende kijk op de schandalen in Hollywood.

Het verhaal draait om Sophie, een jonge actrice die droomt van een succesvolle carrière in Hollywood. In haar jeugd is zij niet goed behandeld door haar moeder die verslaafd was en verkeerde mannen over de vloer had. Na de middelbare school volgt ze de opleiding ‘Performing Arts’ en krijgt ze rollen in Nederlandse producties. Op een feestje komt ze Jacob tegen, de fotograaf waarmee ze als kind werkte. Als hij haar aanbiedt om met hem mee te gaan naar Amerika (Hollywood) twijfelt ze geen moment. Al snel ondervindt ze echter de harde realiteit van de branche, waar seksueel misbruik en intimidatie dagelijkse kost lijken te zijn.

Kuijper weet Sophie’s karakter met treffende precisie neer te zetten. We voelen haar kwetsbaarheid, haar ambitie en haar moed wanneer ze besluit om zich tegen haar onderdrukkers te verzetten. De schrijfster slaagt erin om de lezer mee te slepen in Sophie’s wereld, waardoor je haar angsten, twijfels en overwinningen meebeleeft.

De actualiteit van het thema MeToo maakt het verhaal extra aangrijpend. Kuijper belicht de keerzijde van de glamour en glitter van Hollywood, waar machtige mannen misbruik maken van hun positie om jonge vrouwen te intimideren en uit te buiten. De schrijnende realiteit van seksueel grensoverschrijdend gedrag, chantage en zelfs moord wordt pijnlijk duidelijk.

Ondanks de zware thematiek, slaagt Kuijper erin om de toon van het verhaal af te wisselen met momenten van hoop en veerkracht. Sophie’s moed en vastberadenheid inspireren, en haar gevecht voor gerechtigheid is fijn om te lezen.

De vlotte schrijfstijl van Kuijper maakt het boek tot een prettig lezend verhaal. De hoofdstukken zijn kort en krachtig, waardoor je snel door het verhaal heen vliegt. De dialogen zijn realistisch en levendig, en de beschrijvingen van de settingen zijn pakkend. Kuijper heeft zich duidelijk verdiept in de MeToo-beweging en de keerzijde van de filmindustrie. Dat maakt dat dit boek best een heftig verhaal is om te lezen.

Titel: Misbruikt
Auteur: Corine Kuijper

Uitgever: Ellessy
Aantal pagina’s: 

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.