Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Het meisje met de halve ster – Judith Visser

Een bijzondere vriendschap in oorlogstijd.  

Het is mei 1940 als de bombardementen op Rotterdam losbarsten. Er worden ontzettend veel huizen verwoest maar ook Dierentuin Blijdorp wordt geraakt. De dieren raken in paniek en proberen weg te komen uit de hel. Een jonge wolf weet te ontsnappen aan de ravage en slaat op de vlucht.

De half-Joodse Debra overleeft de bombardementen en ook haar familie is ongedeerd. In eerste instantie denkt Debra dat zij veilig is en de oorlog vast snel voorbij zal zijn, maar de anti-joodse maatregelen nemen steeds dramatischere vormen aan en Debra en haar familie zullen toch moeten vluchten en onderduiken.

Door de korte hoofdstukken leer je heel snel zowel Debra als de jonge wolf Chaver goed kennen. De schrijfster weet veel diepgang in hun karakters te brengen door de mooie beschrijvingen van de gedachte en gevoelens van beide personages.

Judith weet je in het hart te raken door de liefde voor de dieren in dit boek. Ze zit als het ware in het hoofd van de wolf en ziet door zijn ogen de verwoestende wereld.

Hoewel de oorlog een afschuwelijk stuk geschiedenis is geweest heeft zij dit prachtig onder woorden gebracht. Je kunt merken dat zij terdege onderzoek heeft gedaan naar deze periode en ook krantenknipsels heeft gebruikt uit het Joodsche weekblad. Ze laat heel duidelijk zien hoe de joden steeds meer teruggedrongen werden uit de maatschappij.

Een heel bijzonder verhaal over een mooie vriendschap tussen een jonge vrouw en een wolf in een vreselijke oorlogstijd.

Titel: Het meisje met de halve ster.
Auteur: Judith Visser
Uitgever: HarperCollinsHolland

 

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.