Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Het kerkhof van de zee – Aslak Nore

De tijd van de waarheid is aangebroken.

Het verhaal begint met Vera die zelfmoord pleegt. Met haar verdwijnen ook haar memoires over de scheepsramp en de familietrauma’s. Maar haar kleindochter Sasha is vastberaden de waarheid te achterhalen; ze heeft namelijk ontdekt dat Vera twijfelde over de ware toedracht van de ramp. Tegelijkertijd wordt er binnen de welgestelde familie een vuil spel gespeeld over de nalatenschap en de opvolging in het familieconcern. 

Wat is het verband tussen een oud scheepswrak en een boekmanuscript? Dat is wat kleindochter Sasha wil ontdekken. Haar Oma Vera heeft ooit een verhaal geschreven genaamd: Het kerkhof van de zee. Zij zal er alles aan doen dit manuscript in handen te krijgen.

De personages in dit boek worden uitgebreid beschreven. Je leert de hele familie en de gezinsdynamiek goed kennen.

Met name Sasha speelt een grote rol in het verhaal. Maar ook de zeer machtige en niets ontziende Olav  ( haar vader ) wil kost wat kost het geheim binnen kamers houden. Daarnaast is communist en oorlogsdokter Hans Falck belangrijk. Hij wil juist wel graag dat Vera’s geheim boven tafel komt.

De focus van het boek ligt op eerlijkheid. Er zijn veel leugens verteld in het verleden en nu lijkt de tijd voor de waarheid aangebroken.

Er wordt veel verteld over de oorlog. Dat vond ik wat te gedetailleerd en soms wat oninteressant voor het verhaal. De delen in het boek waar je het manuscript van Vera kunt lezen, zijn de bladzijden waarin je duidelijkheid krijgt over de ware toedracht.

Het begon aardig, maar werd te langdradig. Geen slecht boek, maar niet echt voor mij. Het taalgebruik wordt te droog en het verhaal te gedetailleerd en veel over de oorlog. Alleen het manuscript is echt leuk om te lezen. Het is als een mengeling van een familie drama en een geschiedenisboek.

Titel: Het kerkhof van de zee
Auteur: Aslak Nore
Uitgever: HarperCollinsHolland

Aantal pagina’s: 410

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.