Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Het grachtenhuis – Rachel van Charante

Prachtige oorlogsroman

Het is midden in de tweede wereldoorlog als Heleen de kans krijgt om als secretaresse bij een advocatenkantoor in Amsterdam aan de slag te gaan. Zij verlaat de boerderij van haar ouders en stapt het stadse leven in. Haar baas blijkt Duitser te zijn en in dienst te zijn van het Duitse Rijk. Hij probeert vluchtende joden op te pakken. Terwijl Heleen juist haar joodse vrienden wil redden van deportatie. Het wordt moeilijk voor Heleen om te werken voor een Duitser terwijl zij hier niet achter staat. Maar is Baas Ralph wel zo slecht als hij zich voordoet?

Het boek wordt vanuit twee personen geschreven beiden vanuit de eerste persoon. Het verhaal van Heleen in 1942 in de oorlogstijd en daar doorheen loopt het verhaal van Joyce in 2021. Joyce blijkt de kleindochter van Duitser Ralph te zijn en kent alleen de vreselijke verhalen van de oorlog en het verraad.

Zij wil meer weten over wat er allemaal gebeurd is en gaat op onderzoek uit. De verhaallijnen worden prachtig maar ook met veel informatie uitgewerkt. 

Heel knap hoe Rachel beide verhalen weet samen te brengen en het geheim langzaam ontrafeld wordt. Met de prettige schrijfstijl zit je helemaal in het verhaal.

Het is een oorlogsboek waarin niet alleen nare dingen beschreven worden, maar waarin ook mooie zaken verweven zijn zoals liefde, kracht en vertrouwen. 

Titel: Het Grachtenhuis
Auteur: Rachel van Charante
Uitgever: Xander uitgevers

Aantal pagina’s: 336

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.