Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Het Dossier – Anya Niewierra

Spannende literaire thriller.

Op een ochtend, bij het ontwaken van de 46-jarige Josta Bresse, wordt haar aandacht onmiddellijk getrokken door een nieuw litteken op haar buik. Haar waakzaamheid wordt gewekt wanneer blijkt dat zij het slachtoffer is geworden van een angstaanjagende orgaanroof. Na het indienen van een aangifte bij de Nederlandse politie, begint een langzaam ontrafelende ontdekkingstocht naar het turbulente verleden van Josta in de voormalige DDR.

Het blijkt dat Josta ooit onder druk een rol heeft vervuld als kunstvervalser, in opdracht van het autoritaire DDR-regime. Haar betrokkenheid bij deze duistere praktijken leidde zelfs tot een gevangenisstraf in Hohenschönhuisen. Hoewel zij destijds wist te ontsnappen, blijkt dit echter geen garantie voor haar veiligheid in het heden. Ondanks Josta’s teruggetrokken levensstijl is er nog steeds iemand vastberaden op jacht naar haar. Zij zal terugmoeten naar Duitsland en op onderzoek uit moeten gaan.

“Het Dossier” is een aangrijpend verhaal dat je niet zomaar loslaat. De levensgeschiedenis van Josta wordt op een emotionele wijze verteld, wat soms echt naar de keel grijpt. De keuze voor de Ik-vorm biedt een diepere inkijk in de gevoelens en gedachten van het hoofdpersonage. Gedurende het hele boek neemt de schrijfster uitgebreid de tijd om de karakters op een diepgaande manier te schetsen.

Naast het verhaal van Josta worden cursief gedrukte hoofdstukken geïntroduceerd, waarin een verteller zijn geschiedenis aan zijn dochter vertelt. Naarmate het verhaal vordert, wordt steeds duidelijker wie deze verteller is en welke connectie hij met Josta heeft.

De verhaallijn is zorgvuldig opgebouwd, waardoor je steeds dieper in de geschiedenis wordt getrokken en gedreven wordt om verder te lezen, nieuwsgierig naar de reden waarom Josta nog steeds niet veilig is. Het onthult geleidelijk aan wat er in het verleden allemaal is gebeurd.

Het is geweldig hoe alles uiteindelijk op prachtige wijze samenkomt, en ondanks de intense scènes, leidt tot een bijzonder einde van dit verhaal.

Dit boek verdient absoluut het label van literair pareltje.

Titel: Het dossier
Auteur: Anya Niewierra
Uitgever: Lsamsterdam
Aantal pagina’s: 400

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.