Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

De moord op Mr. Jacques Wijsman – Liz Luyben

Een nieuwe ontmoeting met Joop ter Heul.  

Op de avond van Oudjaar, in 1921, komt de trein uit Amsterdam aan op station Hollands Spoor, beladen met reizigers en de opwinding van de naderende festiviteiten. In de chique eerste klasse ontdekt een kruier tot zijn schrik een heer die bewegingloos op de grond ligt. Hij lijkt dronken, maar bij nadere inspectie ontdekt hij een alarmerend spoor van bloed, dat een sinister verhaal lijkt te vertellen…

De gruwelijke moord op de gerespecteerde heer Jacques Wijsman is een bijzonder vreemde zaak. Wanneer Josephine van Dil – ter Heul, tot haar verbazing, verstrikt raakt in deze intrige, staat zij samen met haar onverschrokken beste vriendin, barones Simonette van Wely tot Woudenberg, voor een ongekende uitdaging. Met vastberadenheid en slimheid moeten zij zich inzetten om het mysterie te ontrafelen. Terwijl ze dieper graven, wordt het duidelijk dat de dreiging steeds dichterbij komt.

Dit verhaal is niet alleen bijzonder omdat er een misdaad in wordt beschreven maar vooral ook om de schrijfster een aantal karakters heeft gebruikt die je zou kunnen kennen als je ooit de boeken van de personage Joop ter Heul hebt gelezen. Ik was dol op de keurige meisjes die op de HBS avonturen beleefde met elkaar. Nu zijn de dames ouder en worden geconfronteerd met een moord. De keurige Joop en haar vriendin Baroness Simonette gaan op onderzoek uit.

De schrijfster heeft het taalgebruik en de typerende schrijfstijl van Cissy van Marxveldt ontzettend leuk weten te verwerken in deze thriller. Je herkent de Joop en haar vriendinnen weer van vroeger. Door de vele dialogen tussen de hoofdpersonages weet je precies wat er gedacht wordt en leer je de karakters goed kennen. Hierdoor weet de schrijfster je langzaam mee te nemen door het moordonderzoek heen.

Met vastberadenheid en een flinke dosis nieuwsgierigheid gaan Joop en Nettie op pad, vastbesloten om de waarheid te achterhalen. Door een aantal goede plotwendingen en een vlot lezend verhaal komen zij er langzaam achter wie het gedaan heeft.

Titel: De moord op Mr. Jacques Wijsman
Auteurs: Liz Luyben
Uitgever: Ellessy
Aantal pagina’s: 248

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.