Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

De levens van Lanya – Mirjam Oldenhave

Aangrijpend verhaal waar je stil van wordt.  

Dit waargebeurde verhaal van Lanya, een Koerdische meisje dat met haar familie in Nederland woont, grijpt je naar de keel en laat je nog lange tijd niet los.

….“Ze is te veel verwesterd, het wordt met de dag erger,” zei mijn vader…

Daar begint het verhaal van Lanya mee. Zij woont met haar ouders in Nederland en heeft het hier prima naar haar zin. Maar dan komen haar ouders met het vreselijke plan om naar Koerdistan terug te gaan en haar weg te geven als bruid. Lanya wil echter helemaal nog niet trouwen. Zij wil haar school afmaken en een leuke baan krijgen. Omdat zij geen andere uitweg ziet, duikt zij onder en zal hierdoor totaal afgesneden zijn van haar thuis.

Dit bijzonder aangrijpende boek is nog indrukwekkender om te lezen omdat dit waar gebeurd is en door de pleegmoeder van Lanya zelf geschreven is. De schrijfster weet de verhalen van Lanya op een prachtige manier te verwoorden. Zij gebruikt echt de taal van een 16 jarige en omdat het ook in de ik-vorm geschreven is, kruip je echt in de huid van dit dappere en lieve meisje.

Hoewel het verhaal heel heftig is, kan Oldenhave het toch met een bepaalde luchtigheid vertellen. De keuzes die Lanya moet maken zijn vaak onmogelijk, maar toch doet zij dit moedig en vaak met een kinderlijke nuchterheid.

Het is leuk om te lezen hoe Lanya in het boek soms uitleg geeft over de cultuurverschillen in haar geboorteland en hier in Nederland.

Een aangrijpend verhaal waar je even helemaal stil van wordt.

Titel: De levens van Lanya
Auteur: Mirjam Oldenhave
Uitgever: Ploegsma
Aantal pagina’s: 160

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.