Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

De joodse vrouw – Anneloes Tieleman

De joodse vrouw.   

In dit verhaal maken we kennis met Maartje. Zij woont samen met haar dochter Isla. Sinds kort heeft zij een nieuwe buurvrouw Aviva die ze af en toe voorbij ziet komen. Aviva is een ultraorthodoxe vrouw en heeft ook een kind van de leeftijd van Isla. Langzaam krijgen de vrouwen en ook hun kinderen steeds meer contact met elkaar. Maar Aviva blijft wat terughoudend door haar geloof. Dit is moeilijk voor Maartje want zij wordt steeds meer verliefd en wil graag meer. Als dat dan eindelijk gebeurd is het maar van korte duur want plotseling is Aviva verdwenen. Maartje kan haar niet loslaten en gaat op onderzoek uit. Zij reist zelfs af naar Israel om Aviva te vinden. De ultraorthodoxe gemeenschap maakt het haar ook daar onmogelijk Aviva terug te vinden.

Als Maartje met lege handen terugkomt in Nederland hoort zij dat haar moeder Alzheimer heeft en reist zij naar Canada om voor haar moeder te zorgen. Een nieuwe leven begint daar zonder Aviva. Zij zal haar moeten vergeten en verder moeten gaan.

Door de hele korte hoofdstukken ( soms maar twee bladzijden) lees het boek lekker vlot. Tieleman zet in korte tijd de karakters op een mooie manier neer en hierdoor voel je je gelijk verbonden met de vriendinnen en hun vriendschap.

Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Maartje. Zij is een sterkte vrouw die weet wat zij wil en daar voor vecht. Zij is zelf ook schrijfster en in dit verhaal schrijft zij een boek dat gaat over een joodse vrouw. Dat vond ik wel een grappig detail.

Tieleman weet elementen als liefde, hunkering, teleurstelling, hoop en angst mooi te verweven in het verhaal. De verschillende onverwachte wendingen in het boek maken dat het verhaal intrigerend blijft.

Ik had nog wel meer over Aviva en haar cultuur willen lezen, maar misschien is dat iets voor een volgend boek?

Titel: De joodse vrouw
Auteur: Anneloes Tieleman
Uitgever: Uitgeverij Doornwater
Aantal pagina’s: 250

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.