Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

De geur van mijn land – Lucia Douwes Dekker

De geuren en kleuren van Maleisië.

“De geur van mijn land” is een prachtig en meeslepend boek dat je meeneemt op een emotionele reis door de geschiedenis en culturele rijkdom van Maleisië. Met haar meeslepende schrijfstijl en levendige beschrijvingen weet Douwes Dekker de lezers te betoveren en hen onder te dompelen in een wereld vol geuren, kleuren en emoties.

Het boek vertelt het verhaal van Saih. Zij is de dochter van een rechter en zet al op haar 27ste eigenhandig een school op in het buitengebied voor kinderen die buiten de boot dreigen te vallen. Saih is een sterke en slimme vrouw die vecht voor haar idealen.

Dan ontmoet zij de knappe Hollandse jurist Justin van Groeneveldt. Hij is onder de indruk van haar vechtlust en vraagt haar uiteindelijk om samen met hem nog meer scholen op te gaan zetten. Dit gebeurt, maar na een aantal mooie jaren in Maleisië wordt Justin teruggeroepen naar Nederland omdat zijn vader ernstig ziek is. Als vader overlijdt moet Justin het advocatenkantoor  in Rotterdam overnemen. Siah heeft moeite zich te settelen in Nederland. Gelukkig krijgt zij een goede vriendin die haar leert overleven in het zo andere Rotterdam.

Dan maakt het verhaal een sprong naar 2014.

We leren Frederique kennen die de kleindochter is van Siah. Zij is net zo levendig als haar oma en treedt na Siah’s overlijden in haar voetsporen. Zij erft een huis in Maleisië en besluit daar naar toe te gaan.

het boek is onderverdeeld in verschillende periodes die gedetailleerd beschreven worden. De geuren en de warmte van het tropische land maar ook de grote verschillen in het koude en zo andere Rotterdam ervaar je echt tijdens het lezen van dit boeiende verhaal.

De personages in het boek zijn levensecht en authentiek. Je gaat helemaal op in de mooie en sterke karakters die vechten voor hun idealen. De kleine Siah, een moslima uit Maleisië met een getinte huid en gekleed in de traditionele kleding. Zij weet zich staande te houden in het koude en racistische Nederland. Maar ook de omringende personages zijn boeiend beschreven. Zoals echtgenoot Justin die voor zijn vrouw zorgt en ook hard aan de weg timmert om zijn bedrijf gezond te houden. En dan de keurige Nederlandse vriendin Mary die haar leert wat de gebruiken zijn in het koude Rotterdam.

Dit is een boek dat je niet snel zult vergeten. Het combineert geschiedenis, avontuur, romantiek en persoonlijke groei op een meesterlijke manier.  Of je nu bekend bent met de geschiedenis van Nederlands-Indië of niet, dit boek is een aanwinst in je boekenkast.

Titel: De geur van mijn land.
Auteur: Lucia Douwes Dekker
Uitgever: NAUuitgeverij

Aantal pagina’s: 320

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.