Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Zomerzussen – Monika Peetz

Jeugdherinneringen.  

Vier zussen ontvangen van hun moeder een raadselachtige uitnodiging om binnen een paar dagen al naar Bergen aan Zee te komen. Dit is voor de zussen bekend terrein want hier vierden zij altijd hun familievakanties toen de meisjes klein waren.

Aan deze vakanties was abrupt een eind gekomen toen hun vader om het leven kwam bij een ongeluk.

Nieuwsgierig en toch ook angstig laten de zussen alles achter in Duitsland om naar bergen te komen. Wat is er aan de hand met moeder en hoe zal het zijn om weer met zijn allen bij elkaar te zijn?

De dochters zijn groot geworden en hebben ieder hun eigen leven vol ups en downs. En ook die brengen zij mee naar Bergen. Samen zijn was en  is voor de zusjes niet altijd eenvoudig. 

Dit verhaal komt wat traag op gang. Pas halverwege het verhaal kom je er achter waarom de dochters een uitnodiging hebben ontvangen van moeder om naar Bergen te komen. En pas helemaal op het eind van het boek weet je de beweegredenen van moeder Harriëtte.

De personages in deze roman worden prachtig en diep uitgewerkt. Je leert de zussen Doro, Yella, Helen en Amelie ieder goed kennen. Zij zijn heel verschillend maar hebben wel elk

hun verdriet om het gemis van een vader en een moeder die erg ongevoelig is geweest en nooit een echte moeder kon zijn. 

Er is veel detail voor emoties en de moeizame band tussen de vier zussen.

Je leest het verhaal vooral vanuit het oogpunt van Yella.  Zij heeft een moeilijke relatie met haar moeder en is hier gefrustreerd over. Zij zou dit graag anders willen zien, maar moeder ontwijkt haar vragen tot het laatste moment. 

Erg leuk om te lezen over een gezinsdynamiek en 4 zulke verschillende zussen waar uiteindelijk toch een liefdevolle band ontstaat. 

Titel: Zomerzussen
Auteur: Monika Peetz
Uitgever: Ambo/Anthos uitgevers

 

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.