Romans, Thrillers

Feelgood, Young Adult

, ,

Middernachtbibliotheek – Matt Haig

Foto van boek "Middenacht bibliotheek"

Een boek over leven en keuzes maken.

Het lijkt wel of elke film, serie en nu dan ook een boek, een multiversum of een parallel universum moet bevatten. Een andere wereld waar een andere versie van jouzelf een ander leven leidt. Zo ook bij dit boek, Middernachtbibliotheek, een plek waar de hoofdpersoon Nora arriveert nadat zij heeft gepoogd zelfmoord te plegen. Voorafgaand hieraan word je meegenomen in haar huidige leven, waar zij zichzelf een enorme looser vindt en waar je als lezer denkt “het valt allemaal best wel mee meid”. De keuze om er een einde aan te maken was een lichte verassing, maar zoals iedereen wist ik min of meer al waar het boek om draaide. In de middernachtbibliotheek staan namelijk allemaal boeken met alternatieve versies van haar leven. Ze mag deze zo vaak als ze maar wil inlezen en beleven. En als ze er genoeg van heeft, kan ze zo een ander leven kiezen om te naar toe te gaan. 

Als lezer maak je dit elke keer dan ook mee. De ene keer kiest ze om wel in te gaan op de avances van een man die ze eerst niet zag zitten en de andere keer leeft ze een leven waar ze een relatie niet heeft verbroken, maar al vele jaren is met diegene. Het draait daarbij elke keer om een keuze die een totaal ander leven oplevert. Soms zijn zelfs de kleinste keuzes, als iemand wel of niet pianoles geven, enorm bepalend. Het ligt er alleen elke keer erg bovenop dat ze eigenlijk altijd de juiste keuzes al heeft gemaakt en haar huidige leven nog de juiste wending kan geven door nog wat juiste keuzes te maken. Na 200 van die variaties heb je het op een gegeven moment ook wel een beetje gehad. Gelukkig is het boek niet al te dik. Ik heb ook geen spijt dat ik het gelezen heb, het was best vermakelijk en origineel.

Titel: Middernachtbibliotheek
Auteur: Matt Haig
Uitgever: Uitgeverij Leopold

 

gerelateerde recensies

Nathie leest

door nathalie van der heide

Op deze Nederlandse boekenblog vind je al mijn boekrecensies terug. Voornamelijk romans, thrillers, feelgood en young adult. Af en toe maak ik een uitstapje naar iets anders. Je kunt me volgen op Instagram, FaceBook, GoodReads, TikTok en Hebban via de links hierboven.